Skip to content

Via kwartet generatieverschil ontdekken (Gooi en Eemlander)

Leidinggevende babyboomers zeggen hoe het moet. Einsteiners (mensen geboren na 1990) doen!
Zomaar twee teksten die vallen te lezen op de kaarten van het kwartetspel dat de Naardense Marjolein Risseeuw, een deskundige op het gebied van generaties en leiderschap, heeft ontwikkeld.
Het spel is een manier om vragenderwijs te onderzoeken waaruit die verschillen nou bestaan. Of het zo is dat de ene generatie meer hecht aan een ‘poldermodel’ en de jongste generatie werknemers veel minder de behoefte heeft elkaar te zien.

Boek
Eerder schreef Risseeuw een boek over leiderschap bij vier naoorlogse generaties. Ze onderscheidt babyboomers, generatie X (geboren 1960-1975), generatie Y (1975-1990) en de generatie Einstein (volledig groot geworden in het digitale tijdperk).

Risseeuw spreekt regelmatig op managementconferenties en ontwikkelt leiderschapsprogramma’s voor het management om de verschillende generaties zo optimaal te laten samenwerken.

De kwartetten zijn gerubriceerd rond negen onderwerpen, zoals organisatiemodel, stijl van leidinggeven, maar ook ‘de populairste kindernamen’. In de babyboomtijd waren dat Johan(na), in de digitale tijd zijn het Tim en Sanne.

Vragen
,,Het kwartet nodigt uit tot het stellen van vragen: is het inderdaad waar wat hier staat”, zo verklaart Risseeuw de opzet. De jonge generatie managementteams netwerkt veel meer en heeft ook niet de behoefte om elkaar frequent te zien. ,,Twee, drie keer per jaar voor een overleg van een dag, maar dan zijn ze ook heel erg geïnteresseerd in elkaar.”

Familiedagen
Risseeuw heeft inmiddels met organisaties als KLM, NS en het ROC van Amsterdam de ervaring opgedaan dat het kaartspel de tongen kan losmaken. Maar ook voor familiedagen en dergelijke is het spel zeer geschikt, denkt ze.

Dan immers treffen verschillende generaties elkaar en kunnen de verschillen gespreksstof opleveren. Het kwartetspel is te bestellen via www.marjoleinrisseeuw.nl.

KADER
Komt er een Europese (Engelstalige) versie van het kwartetspel? Het is niet uitgesloten. Het zou in ieder geval goed passen dit jaar want 2012 is het jaar van de generaties. In de loop van dit jaar staat er een essaywedstrijd op het programma over het thema. Daarbij gaat ’oud’ over ’jong’ schrijven en omgekeerd. En bij een bijeenkomst over dit onderwerp zou het kwartetspel wonderwel goed passen. Volgens Marjolein is het generatie vraagstuk universeel. Zij is betrokken bij de voorbereidingen voor de essaywedstrijd.

[vc_single_image image=”646″ img_size=”75×75″ alignment=”left” onclick=”custom_link” link=”https://www.marjoleinrisseeuw.nl/” css=”.vc_custom_1699626983775{margin-bottom: 5px !important;}”]
Marjolein Risseeuw

Het Generatiespel

Een inspirerende manier om jezelf en andere generaties te leren kennen.

het-generatiespelthe-generation-game

Nu ook beschikbaar in een Engelse versie.

Back To Top