Skip to content
Generatie leren workshop begeleid door Marjolein Risseeuw

Stappenplan Generatie leercafé: geeft inzicht in leerstijlen vanuit het generatieperspectief

Dit is een stappenplan voor een interactieve ochtend, middag of avond, zoals we met jouw team ook aan de slag kunnen gaan.

1. Leervoorkeuren ontdekken

Na een introductie over de leerstijlen van de verschillende generaties, gaan we zelf aan de slag. Met behulp van een discussieplaat met vragen krijg je samen met je eigen generatie inzicht in de leer voorkeuren en favoriete leeromgevingen. Willen de jongste collega’s in een sneller tempo leren dan hun voorgangers? En verschilt de leerbehoefte per generatie of valt dit wel mee?

2. Maak kennis met de favoriete leeromgeving van andere generaties in jouw team

Na de eerste inventarisatie per generatie, kijken we naar de generatieverschillen als het gaat om het gebruik van YouTube, LinkedIn, games en livestreams. Welke generatie gebruikt nog een geprint lesboek en wie is volledig ‘online’? De jongste generaties geven aan hoe zij leren met tutorials en filmpjes. Terwijl de oudere generatie toch ook nog een naslagwerk in hardcopy gebruiken.

3. Ontwerp samen een multi generationele leeromgeving voor vier generaties op de werkvloer

In de derde en laatste stap verkrijg je als deelnemer inzicht over hoe je een (digitale) leeromgeving kan ontwikkelen die voor alle generaties geschikt is. Hoe zorg je voor aansluiting van de oudere generaties, die graag leren van experts en graag kennis overdragen? Terwijl de jongere generaties, zoals Y en Z persoonlijke ontwikkeling belangrijker: zij willen verkennen en ontdekken.

Generatieleren Workshop begeleid door Marjolein Risseeuw
generatieleren-cafe

Verbind de leervoorkeuren van generaties op de werkvloer

Inzicht krijgen in deze verschillen in leervoorkeuren, maakt dat je als organisatie beter kunt aansluiten bij de behoeften van het team. Samen ontdekken wat de verschillen en overeenkomsten zijn van de generaties in jouw organisatie, helpt bij het elkaar beter begrijpen waardoor erkenning en acceptatie ontstaat. Ook is het daarna eenvoudiger om leertrajecten te ontwikkelen die passen bij alle generaties binnen de organisatie.

Het Generatie leercafé biedt een recept voor samen leren, waarmee
je bijvoorbeeld een vervolg kan geven aan:

 • Leervoorkeuren en leerstijlen laten aansluiten op organisatiedoelen
 • Ontwikkelen van coaching op maat: voer naast meester-gezel ook bijvoorbeeld reversed mentoring in, zodat de nieuwe ideeën van de jongste generaties meer ruimte krijgen
 • Het customizen van het opleidingsaanbod naar generatie. Varieer met korte en lange leercurven, en met digitaal modules en persoonlijke ervaringen

“De workshop Generatieleren zorgt op luchtige wijze voor inzichten en onderling begrip”

 1. Wat was de aanleiding voor het organiseren van de workshop over Generaties?
  Een medewerker had al eens eerder een workshop bijgewoond en was hier enthousiast over. Goed om inzichten te krijgen in generatieverschillen en meer begrip te krijgen voor de verschillende generaties.
 2. Wat zijn de resultaten van de dag?
  Mooie dag, gaf inzichten en werd op een luchtige, leuke manier gebracht.
 3. Hoe was je ervaring met Marjolein als Generatiestrateeg en procesbegeleider?
  Heerlijk als iemand zoveel kennis heeft en deze zo makkelijk deelt. Alles was goed voorbereid en zat zorgvuldig in elkaar, kreeg er wel energie van. Marjolein was professioneel en overtuigend.
 4. Kun je een situatie beschrijven waarin je door het volgen van de workshop anders handelt…
  Deze workshop is ook aangeboden aan het personeel. Voormalig stagiair werkte tijdelijk op ons secretariaat met medewerker van een andere generatie. Doordat ik dezelfde workshop volgde kon ik verschillen goed herkennen en verbinding stimuleren door elkaars krachten aan te laten spreken. Het is leuk om eens door een andere bril naar iets te kijken, waarom het bijvoorbeeld zou kunnen dat je anders handelt dan iemand die een stuk jonger of ouder is.
 5. Aan wie zou je dit aanbevelen?
  Zowel aan medewerkers als aan managers, heel inzichtgevend met de nodige luchtigheid!

Joanne Velzeboer
Beleidsadviseur, NoordWest Ziekenhuis

Weten hoe je de generatieworkshop in kunt zetten voor jouw teamdoel?
Bel me op 06-51427989 om de mogelijkheden te bespreken.

logo
+31 (0)6 51 42 79 89
info@marjoleinrisseeuw.nl
KVK 53608461
BTW NL001859990B35

Het Generatiespel

Een inspirerende manier om jezelf en andere generaties te leren kennen.

het-generatiespelthe-generation-game

Nu ook beschikbaar in een Engelse versie.

Back To Top