Ga naar hoofdinhoud

Leer elkaars werkbeeld kennen

Als je de generatie verschillen tussen de collega’s op de werkvloer of in jouw management team wil overbruggen, nodig mij dan uit voor een workshop met generatiedialoog. Hierin gaan we samen uitvinden waarom een dertiger vooral gericht is op ‘what’s in it for me’ en waarom een babyboomer graag wat langer vergadert.

Hoe ziet een generatieworkshop eruit?

Stappenplan workshop: verbind generaties op de werkvloer
Als voorbeeld geef ik een stappenplan voor een interactieve ochtend of middag zoals we met jouw team ook aan de slag kunnen gaan.

1. Inzicht in je eigen generatie

Door middel van vragen over de periode waarin je opgroeide krijg je gevoel en inzicht in de generatie waar jij toe behoort. Zo herinnert de Babyboomer zich het televisie programma ‘Ivanhoe’ toen hij 12 jaar oud was, terwijl de generatie X meteen over ‘Stuif es in’ en ‘Ren je rot’ begint.

Daarna gaan we op een luchtige manier de diepte in. Je leert de theorie over generatiekenmerken ‘spelenderwijs’ door middel van het spelen van het Generatiekwartetspel.

Het Generatiespel helpt je, om beter te gaan samenwerken met met mensen die veel jonger of ouder zijn jij. Op informele wijze maak je met elkaar kennis en komen de verschillen en overeenkomsten in (werk)aanpak naar boven.

2. Maak kennis met de werkwensen van andere generaties in jouw team

Na de inventarisatie binnen jouw eigen generatie gaan we aan elkaar de kenmerken van mensen uit de eigen en andere generaties presenteren. Zo vertellen de generatie X deelnemers bijvoorbeeld dat ze goed kunnen multitasken, plannen en verbinden. Lastig van andere generaties (Y en Einstein) vinden ze dat deze het eigen belang belangrijker vinden dan het groepsbelang. En ze begrijpen niets van de generatie Einstein, die gaan gewoon ieder conflict aan!

3. Verbinden generaties in jouw team

In de derde en laatste stap verkrijg je als deelnemer inzicht over hoe je de generaties in jouw team of op jouw afdeling nu kan verbinden. Wat werkt wel bij de oudste werknemers en juist niet bij de jongeren? Kun je vergaderingen in de toekomst bijvoorbeeld laten notuleren door degene die het kortst wil vergaderen?

Inzicht in je eigen generatie
Het Generatiekwartetspel
De ideale verbindende leider
Werkwensen van andere generaties in jouw team
Verbinden generaties in jou team

Overbrug de generatieverschillen

Aan het einde van de workshop zijn de deelnemers blij met hun nieuwe inzichten over collega’s uit andere generaties, in de trend van: ‘O, daarom is Piet zo lang van stof’ of ‘Nu snap ik waarom Hester liever thuis werkt’. Deelnemers gaan ook naar huis met ideeën hoe zij deze nieuwe inzichten in hun eigen gezin aan de eettafel kunnen gaan gebruiken. Een herkenbare reactie is: ‘Ik zal mijn kinderen vanavond uitleggen waarom ik het belangrijk vind dat we een keer per dag gezamenlijk aan tafel eten.

De generatieworkshop geeft je een recept voor samenwerking, zodat je een steun in de rug hebt en vervolgacties kunt overzien, denk daarbij aan:

  • Doelen laten aansluiten op generaties in de samenwerkingsgroep
  • Bevorderen van de co-creatie tussen generaties door ze te verbinden als leider
  • Gebruik maken van diversiteit bij het samenstellen van je volgende team

Ervaring delen

In de afgelopen vijf jaar heb ik veel workshops over dit thema georganiseerd voor grote en kleine beursgenoteerde bedrijven, voor organisaties in het onderwijs, voor organisaties bij de overheid, voor brancheverenigingen, je kunt het zo gek niet bedenken. Op dit moment werk ik aan de generatieverschillen bij top sporters en nationale voetbalclubs, maar ook bij een bank en een waterbedrijf. Kortom, de organisaties zijn anders, het thema blijft hetzelfde. Daarmee scherp ik het dagelijks met nieuwe ervaringen en ideeën uit organisaties die ik graag deel met jouw team.

De generatieworkshop is altijd maatwerk

Voorgaand voorbeeld geeft je iets meer zicht op de werkvormen die we kunnen inzetten bij de workshop: verbind generaties op de werkvloer. Afhankelijk van jouw wensen, de beschikbare tijd en groepssamenstelling pas ik de opbouw en inhoud graag voor jouw organisatie aan.

Weten hoe je de generatieworkshop in kunt zetten voor jouw teamdoel?
Bel me op 06-51427989 om de mogelijkheden te bespreken.

Back To Top