Spelen generatieverschillen binnen jouw organisatie een rol?
Is er behoefte aan verbindend leiderschap, het benutten van schaarse talenten en het verzilveren van de diversiteit aan competenties? Overweeg dan om met mij een lezing te organiseren. Ik deel graag kennis en inspirerende voorbeelden over verbindend leiderschap.
Dat heb ik de afgelopen jaren al met veel plezier en succes gedaan bij tal van organisaties, van groot tot klein, beursgenoteerd, in het onderwijs, binnen de overheid en bij nationale voetbalclubs.
Aan de hand van concrete voorbeelden van huidige leiders, opdrachtgevers en collega’s, en op basis van mijn eigen ervaringen, deel ik inzicht in de successen en valkuilen op weg naar verbindend leiderschap.bAfhankelijk van jouw wensen, de beschikbare tijd en groepssamenstelling pas ik de opbouw en inhoud graag voor jouw organisatie aan. De lezing kan ik geven in het Nederlands of Engels.
De ideale leider is in staat om de vier aanwezige generaties in organisaties te verbinden en de schaarse talenten aan te trekken om de diversiteit aan competenties te verzilveren. Dit vraagt om persoonlijke drijfveren en gedrag dat aansluit bij de diversiteit aan mensen uit verschillende tijdvakken, mannen en vrouwen, elk met een eigen achtergrond qua geloof, opvoeding en karakter.
Onderzoek naar verbindend leiderschap
Ik heb onderzoek gedaan naar de vereisten voor leiderschap in het bedrijfsleven en de (semi)overheid en schreef daarover het boek Zo X! Hoe de nieuwe leiders talenten in organisaties verbinden en geef regelmatig lezingen over verbindend leiderschap.
Op basis van dit onderzoek en ervaring heb ik een visie op leiderschap ontwikkeld met 5 leiderschapskwaliteiten als leidraad. Herken jij hier iets in?
Leiderschapskwaliteiten van de verbindende leider:
1. Heeft compassie met zichzelf
De generatie X is als eerste gestart met het onderzoeken van eigen persoonlijke drijfveren en is zich bewust van haar voorkeurstijlen en mate van empathie. Ook de jongere generaties kunnen zich steeds beter inleven in anderen om hun emoties te begrijpen en effectiever te communiceren.
2. Kan reflecteren met alle generaties
Babyboomers willen hiërarchie, X-ers willen zingeving, Y wil afgerekend op resultaten en Z heeft kaders nodig. Dit vraagt om differentiatie in leiderschap. Ideale leiders kenmerken zich door een groot inlevingsvermogen en gaan makkelijk in dialoog.
3. Deelt verantwoordelijkheid
De kunst is om te balanceren tussen jongeren die vertrouwen en ruimte, maar ook grenzen nodig hebben, en ouderen die aandacht willen in een face-to-face gesprek.
4. Bevordert samen werken en samen leren
De ideale leider biedt een context waarbij de voorkeursstijlen in leren (bijvoorbeeld in hoog of laag tempo) worden erkend zodat collectieve groei mogelijk wordt.
5. Verbindt macht en liefde
Naast macht en daadkracht vragen mensen in organisaties om meer vrouwelijke eigenschappen zoals je gevoel tonen en echt luisteren. De ideale leider zet collega’s in hun kracht en deelt de macht met behulp van zachte vaardigheden.