‘De juiste mix maakt je bedrijf succesvoller’ Een schoolverlater van de generatie Z en een…
Meerdere generaties op de werkvloer: hoe gaan we om met werkdruk en stress?
Veel organisaties streven ernaar om het beste uit hun medewerkers te halen. En willen het verloop en ziekteverzuim zo laag mogelijk houden. Er zijn talloze mogelijkheden om hierbij te helpen, zoals bijvoorbeeld samenwerken in zelfsturende teams, agile werken en keuzevrijheid in werktijden en salaris. Maar helpen deze instrumenten eigenlijk wel?
Hoewel deze hulpmiddelen waardevol kunnen zijn, merk ik steeds vaker dat ze niet altijd leiden tot de gewenste resultaten. Sterker nog, soms lijken ze de organisatie zelfs te vertragen en loopt de spanning tussen de collega’s juist op. Er lijkt een onzichtbare blokkade te zijn.
Generaties en de onzichtbare blokkades op werkdruk en stress
De onzichtbare blokkade gaat over het begrip van collega’s en leidinggevenden onderling over hun perspectief op werk en het omgaan met werkdruk. De oudere collega trekt een uur uit voor overdracht of overleg terwijl de jongste collega de spanningsboog hooguit twintig minuten overeind houdt. Welke wensen en eisen stellen de diverse collega’s eigenlijk aan werk? Op dit moment zoekt de jongste generatie naar een goede werksfeer en gezelligheid op het werk. Terwijl oudere collega’s streven naar gezelligheid nà het werk.
Babyboomers ervaren stress van voortdurende digitale vernieuwing
Babyboomers zijn veelal gewend aan een hiërarchische werkomgeving en hebben moeite met de snelle veranderingen en technologische innovaties. Zij leven om te werken en zijn loyaal. Zij ervaren stress door de toename van electronische leermiddelen in de werkomgeving. Zij vinden digitale vergadering in ‘Teams of Zoom’ eerder stress verhogend, dan dat je hiermee tijdswinst behaald. Hun onzekerheid neemt toe over hun plaats in een steeds digitaler wordende wereld.
Generatie X balanceert met veel ballen in de lucht
Generatie X balanceert met het werk en privéleven, dat een bron van stress kan zijn. Ze zijn opgegroeid in een tijd van economische onzekerheid. Zij hebben nog geleerd: “Eerst het werk afmaken en dan naar huis”. De druk om voortdurend productief te zijn en tegelijkertijd voor een gezin te zorgen, draagt bij aan hun stressniveau.
Generatie Y heeft gevoel altijd ‘aan’ te moeten staan
Generatie Y ervaart vaak stress door de verwachtingen van de oudere generaties. Deze generatie stelt haar privéleven boven het werk: ‘first things first’. Ze zijn opgegroeid in hoog conjunctuur met de introductie van veel nieuwe technologie en sociale media. Dit leidt regelmatig tot vergelijkingsstress (FOMO) en het gevoel constant ‘aan’ te moeten staan. Ook hebben ze steeds meer te maken met de druk om zich voortdurend te ontwikkelen en te bewijzen richting de managementfuncties die nu voor hun vrij komen.
Generatie Z is op zoek naar zingeving
Generatie Z komt net de arbeidsmarkt op en ervaart stress door onzekerheid over hun loopbaan en de competitie op de arbeidsmarkt. Ze zijn opgegroeid in een digitale wereld en hebben hoge verwachtingen van flexibiliteit en zingeving in hun werk. Zij werken om te leven en proberen een betekenisvolle baan te vinden bij een maatschappelijk bewust bedrijf. Deze willen zij combineren met hun eigen concrete bijdragen aan maatschappelijke doelen. Het burn out ratio is echter op dit moment het hoogste van alle generaties in deze groep.
Om deze generatiegebonden stressfactoren aan te pakken, moet je eerst weten hoe je jouw organisatie effectiever kan maken en het welzijn van je medewerkers kan verbeteren. Wil je meer begrijpen over de manier waarop generaties werkdruk beleven en tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken, luister dan naar de podcast die ik samen met Zorg van de Zaak, Niels Guns en Ton Schoo opnam.
Regelmatig schrijf ik LinkedIn-bijdragen over Generaties op de werkvloer. Wil je niets missen? Klik dan op het 🔔 rechts van mijn profielfoto op mijn LinkedIn-pagina of nodig me uit om te connecten.