Skip to content

Koning Willem verbindt macht aan liefde, echt generatie X (Managersonline)

Met Willem Alexander en zijn tijdgenoten komt een nieuwe generatie leiders aan de macht, de eerste die scoort op alle vereisten van de ideale leider. Als vertegenwoordigers van deze generatie zullen zij een brug slaan tussen het old boys network van de Babyboomers en het individualisme van de jongste generaties. Tot de generatie X behoren mensen die zichzelf stevig als persoon hebben ontwikkeld en zij beschikken over eigenschappen die ze extra geschikt maken als leider.

Generatiebewustzijn verbindt macht aan liefde
Op basis van onderzoek van Marjolein Risseeuw naar de vereisten voor leiderschap in het bedrijfsleven en de (semi)overheid kan daarvan een Top 5 worden opgemaakt. De ideale leider:

  1. 1. Heeft compassie met zichzelf

De generatie X is als eerste gestart met het onderzoeken van eigen persoonlijke drijfveren en is zich bewust van haar voorkeurstijlen en mate van empathie.

  1. 2. Kan reflecteren met alle generaties

Babyboomers willen hiërarchie, X-ers willen zingeving, Y wil afgerekend op resultaten en Einstein heeft kaders nodig. Dit vraagt om differentiatie in leiderschap. X-ers kenmerken zich door een groot inlevingsvermogen en gaan makkelijk in dialoog.

  1. 3. Deelt verantwoordelijkheid

De kunst is om te balanceren tussen jongeren die vertrouwen en ruimte maar ook grenzen nodig hebben en ouderen die aandacht willen in een face-to-face gesprek.

  1. 4. Bevordert samen werken en samen leren

De ideale leider biedt een context waarbij de voorkeursstijlen in leren (bijvoorbeeld in hoog of laag tempo) worden erkend zodat collectieve groei mogelijk wordt.

  1. 5. Verbindt macht en liefde

Naast macht en daadkracht vragen mensen in organisaties om meer vrouwelijke eigenschappen zoals je gevoel tonen en echt luisteren. De ideale leider zet collega’s in hun kracht en deelt de macht met behulp van zachte vaardigheden.

Top 5 verbindend leiderschap
X-ers tonen opvallend veel empathie met de generaties ‘boven’ en ‘onder’ hen. Zo staat Willem Alexander meer tussen de mensen dan zijn moeder. Hij toont vaak snel zijn kwetsbaarheid en hij verbindt zich soepel met jong en oud. In de onderstaande figuur worden de kenmerken van de generaties aangevinkt: een eenvoudige check voor elke leider die macht aan liefde wil verbinden.

Bij Willem Alexander zijn de vereisten eigenschappen zichtbaar aanwezig. Hiermee zal hij, ondersteund door andere verbindende leiders, in staat zijn generatieconflicten op te lossen tussen mensen en in organisaties.

logo
+31 (0)6 51 42 79 89
info@marjoleinrisseeuw.nl
KVK 53608461
BTW NL001859990B35

Het Generatiespel

Een inspirerende manier om jezelf en andere generaties te leren kennen.

het-generatiespelthe-generation-game

Nu ook beschikbaar in een Engelse versie.

Back To Top