Ga naar hoofdinhoud

Waarom wil een leider uit de generatie X precies weten waarom een kandidaat Y geschikt is voor een bepaalde functie in zijn bedrijf terwijl de kandidaat van de generatie Y vooral gespitst is op de vraag waarom het bij dat bedrijf voor haar leuk genoeg zal zijn om te werken? Dit is een actueel vraagstuk dat in vele organisaties speelt.

De generatiedialoog is een online (of offline) werkvorm waarbij alle aanwezige generaties, zonder al te veel oordelen met elkaar in gesprek komen. In de online generatiedialoog gaan de deelnemers eerst uiteen in break-out teams met de groep of generatie waartoe zij behoren (Babyboom, X, Y en Einstein). Zij ontwikkelen samen een zogenaamde bijsluiter of gebruiksaanwijzing over hun voorkeur werkstijl, ambitie, leiderschap en allergie. In de generatiedialoog worden de generaties zich in deze eerste fase vaak zichtbaar  bewust van de fijne samenwerking in een hecht team van de eigen generatie dat elkaar voorheen nog niet zo herkende.

In de tweede fase van de online generatiedialoog wisselen de aanwezige generaties plenair via Zoom of Teams ervaringen uit hoe het is om samen te werken met ‘soortgenoten’ en wat zij daarbij herkenbaar en belangrijk vinden. Ook geven zij voor andere generaties aan waar zij verschillen willen overbruggen en waar zij overeenkomsten waarnemen over de uitvoering van gezamenlijke vraagstukken. Zij raken op een andere manier met elkaar gesprek dan voorheen, veelal met grote betrokkenheid en meer waardering voor de collega’s van een andere generatie.

Back To Top